H πόλη της Σητείας

...γνωρίστε μας

Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στο δυτικό μυχό του φερώνυμου όρμου, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάουκαι αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι μια πολύ όμορφη αμφιθεατρική πόλη με πληθυσμό σήμερα πάνω από 11.000 κατοίκους. Είναι πατρίδα του ποιητή του Ερωτόκριτου Βιτσεντσου Κορνάρου και ενός απο τους 7 σοφούς της Αρχαιότητας Μύσωνα.

Δεσπόζει στον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ' αυτήν αφετηρία ξεκινούν για να επισκεφτούν τα 45 χωριά της, να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό.

Η σημερινή πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ητείας που ήταν λιμάνι της Πραισού. Η περιοχή και ειδικότερα η θέση του συνοικισμού Πετρά στ' ανατολικά, είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού. Εδώ κατοικούσαν οι Ετεοκρήτες, δηλ. οι αυτόχθονες Κρήτες που αποσύρθηκαν μετά την κάθοδο των Δωριέων στη Σητεία, γιατί δεν θέλησαν ν' αφομοιωθούν από τους εισβολείς. Από εδώ καταγόταν ο Μύσων που θεωρείται ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Το λιμάνι της Ητείας αναπτύχθηκε μετά την εγκατάσταση εδώ των Πραισίων, το 146 π.Χ.όταν η πόλη τους καταστράφηκε από την Ιεράπετρα. Εκείνη την εποχή η πόλη έκοβε δικά της νομίσματα. Η ακμή της συνεχίστηκε τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή (οπότε έγινε και έδρα Επισκοπής) και την Ενετική περίοδο.

Το 1508μ.Χ. η πόλη καταστράφηκε από σεισμό, ενώ το 1538μ.Χ. λεηλατήθηκε από πειρατές. Έπεσε σε παρακμή και το 1651 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της που μεταφέρθηκαν στο συνοικισμό Λιόπετρο. Την ίδια εποχή καταστράφηκε και το βενετσιάνικο φρούριό της, από τους ίδιους τους Βενετούς για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Ερείπιο του βλέπουμε σήμερα στ' ανατολικά της πόλης. Διατηρείται μονάχα ένας πύργος με τρία πατώματα και μερικούς μικρότερους χώρους, οι οποίοι προστατεύονται με ένα πολυγωνικό αμυντικό τείχος με επάλξεις. Το τμήμα αυτό στεφάνωνε την ανατολική πτέρυγα του κάστρου. Πριν από τους Ενετούς, οι Γενουάτες είχαν χτίσει στη Σητεία το 1204 ένα οχυρό, πάνω σε παλιότερα βυζαντινά κτίσματα. Επίσης διακρίνονται ρωμαϊκές αλιευτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Τελωνείο. Στη βόρεια πλευρά του φρουρίου, υπήρχε επί Ενετοκρατίας η καθολική μονή Σάντα Μαρία, η οποία καταστράφηκε από τους Τούρκους. Στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, κτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι και από τότε ο χώρος έγινε νεκροταφείο. Η πόλη ξαvαχτίστηκε γύρω στα 1870 μ.Χ.πάνω σε σχέδια του Αβνή πασά, ενός προοδευτικού Τούρκου.

Η Σητεία συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Δωδεκάνησα, τα νησιά Αιγαίου. Από το 1984 απέκτησε αεροδρόμιο που απέχει 10' λεπτά από το κέντρο της πόλης και συνδέεται με Aθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ακτιο (Πρέβεζα), Κάσσο, Κάρπαθο, Ρόδο. Με αφετηρία τη Σητεία μπορούμε να επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους του Παλαίκαστρου, της Ζάκρου και της Πραισού. Να γνωρίσουμε την ιστορική Μονή Τοπλού και να κολυμπήσουμε στο Βάι σε πανέμορφο τροπικό περιβάλλον..


Official Video

 Μέρος 1ο   Παρακολουθήστε ένα video για την Σητεία

Τα αξιοθέατα της Σητείας


Παραλίες

H επαρχία Σητείας προσφέρει πλήθος αξιόλογων παραλιών που πραγματικά αξίζει να επισκευτείτε. Μερικές απο αυτές είναι η οργανωμένη παραλία της Σητείας βραβευμένη με 2 γαλάζιες σημαίες, κατάλληλη για κάθε είδους θαλάσσιες δραστηριότητες και αθλήματα, το ξακουστό φοινικόδασος του Βάι με τους αυτοφυείς φοίνικές, ένα μοναδικό θέαμα σε όλη την Ευρώπη, τη παραλία του Ιτάνου στα ερείπια της αρχαίας πόλης, την παραλία του κουρεμένου που είναι ιδανική για θαλάσσια σπόρ όπως windsurf ,την παραλία της κάτω Ζάκρου δίπλα ακριβώς απο το αρχαίο ανάκτορο που καταστράφηκε ολοσχερώς απο την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, την παραλία του Ξερόκαμπου με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις λευκές αμμουδιες, την παραλία του Μακρύ Γιαλού με τα ρηχά νερά που είναι ιδανικά για οικογένειες, του Παπαδιόκαμπου κ.α.

Μοναστήρια

Τα σημαντικότερα μοναστήρια της Σητείας είναι Η μονή Τοπλού, Η παναγιά Φανερωμένη και η μονή Καψά. Η Μονή Τοπλού που βρίσκετε 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας.Το Μοναστήρι έχει τετραγωνικό σχήμα και είναι περιτειχισμένο με ένα τείχος 10 μέτρων. Στο μοναστήρι θα δείτε θαυμάσια διατηρημένες αγιογραφίες του 14ου αιώνα με σημαντικότερη το «Άξιον Εστί» του μεγάλου ζωγράφου και αγιογράφου Ι. Κορνάρου. Η Μονή Φανερωμένης βρίσκεται 8 χιλ. δυτικά της Σητείας. Το όνομα της Φανερωμένης δόθηκε από την εικόνα της Μαριάμ που βρέθηκε μέσα σε μια μικρή σπηλιά κοντά στην εκκλησία. Η Μονή Καψά βρίσκεται μπροστά στο Λιβυκό πέλαγος 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και 35 νότια από τη Σητεία. Η Μονή έχει κτιστεί το 15ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε μια εκκλησούλα μέσα σε σπηλιά αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και λίγα κελιά για τους μοναχούς.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Οι μινωικές αγροικίες και αγρεπαύλεις που ανακαλύφτηκαν είναι διάσπαρτες στην επαρχία της Σητείας. Είναι χτισμένες έξω από οργανωμένους οικισμούς με απλά ή σύνθετα αρχιτεκτονικά σχέδια, και είναι συνήθως πολύχωρα οικοδομήματα με την κατάλληλη διαρρύθμιση και τον εξοπλισμό που απαιτεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους. Ορισμένες από τις επαύλεις αυτές ανήκαν ως φαίνεται από την έκταση και την πολυτέλεια της κατασκευής τους σε πλούσιους και ισχυρούς τοπικούς άρχοντες γιατί μιμούνται το σχήμα των ανακτορικών συγκροτημάτων. Τέτοιες αγρεπαύλεις ανακαλύφτηκαν στο Πισκοκέφαλο, στα Αχλάδια, στη Ζου, στο Μακρύ Γιαλό, στην Άνω Ζάκρο, στον Αζωκέραμο, στον Άγιο Γεώργιο και αλλού.

Φαράγγια

Μεγάλα και μικρά φαράγγια διασχίζουν την επαρχία, σημάδι των χειμάρρων με τα ορμητικά νερά των ξαφνικών βροχών και των άλλων στοιχείων της φύσης που πέφτουν πάνω στα εύπλαστα πετρώματα της σητειακής γης. Τα σημαντικότερα φαράγγια είναι της Ζάκρου, του Ρίχτη, των Περβολαριών και των Πευκών. Η γνωριμία με τα φαράγγια της περιοχής, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι για τη γνωριμία της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Σητείας. Το φυσικό πλαίσιο αυτής της γνωριμίας εναλλάσσεται συνεχώς. Το τοπίο αλλάζει από πλούσιο σε βλάστηση, σε τραχύ, άγριο και γυμνό. Την άνοιξη οι κατάφυτες πλαγιές σε πλημμυρίζουν από αρώματα και σε κάνουν να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις την διάχυτη χαρά της Κρητικής φύσης.

Μνημεία

Επιβλητικά μνημεία δεσπόζουν στην επαρχία της Σητείας που δένουν τους επισκέπτες με το παρελθόν. Το σημαντικότερο απο τα μνημεία είναι το φρούριο της Καζάρμα που βρίσκετε μέσα στην πόλη της Σητείας. Όλο το φρούριο βρίσκεται σε υπερυψωμένο επίπεδο για να δεσπόζει. Στους τοίχους γύρω υπάρχουν τριγωνικές πολεμίστρες εκτός από την πλευρά της προσόψεως. Στο δεύτερο πάτωμα υπάρχουν πάλι πολεμίστρες και οι τρύπες για τα δοκάρια της οροφής γύρω από την οποία υψωνόταν οι επάλξεις. Στην αυλή που περιβάλλεται από τείχος που σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 5μ. Μερικά ακόμα απο τα σημαντικά μνημεία της επαρχίας είναι του Τρυπητού, οι Αποθέτες Σητείας, Ο πύργος του Κορνάρου, οι ρωμαικές ιχθυοδεξαμενές κ.α

Μουσεία

Η πόλη της Σητείας διαθέτει Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο με πλήθος μοναδικών εκθεμάτων, πλούσιες συλλογές καθώς και ένα εκθετήριο με κρητικά προϊόντα.